Η ηλικία του άνδρα επηρεάζει την εξωσωματική;

Μέχρι σήμερα όλοι οι επιστήμονες έλεγαν ότι, ενώ η ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο για την επιτυχία μιας σύλληψης, είτε αυτή γίνει φυσιολογικά, είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την ηλικία του άνδρα.

Είναι γνωστό ότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται ελαφρά μετά την ηλικία των 35, ενώ μεγάλη διαφορά παρατηρείται μετά τα 40. Έτσι, οι πιθανότητες να έχει επιτυχία μια εξωσωματική γονιμοποίηση σε αυτές τις ηλικίες, παρουσιάζουν και την αντίστοιχη μείωση.

Αντιθέτως, οι άνδρες αποκτούν πολύ πιο συχνά από τις γυναίκες απογόνους ακόμα και αν έχουν γεράσει αρκετά. Ιστορικά, υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Ωστόσο, υπάρχει και σε αυτούς βιολογικό ρολόι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματός τους όταν ξεπεράσουν την ηλικία των 40 ετών. Έτσι εξηγείται και γιατί τα πιο μεγάλα σε ηλικία ζευγάρια, αντιμετωπίζουν και τα πιο πολλά προβλήματα σε μια εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμα και όταν η γυναίκα ακολουθεί ορμονοθεραπεία.

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε Αμερικανός επιστήμονας, στα ζευγάρια που ο άνδρας είχε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, οι πιθανότητες μιας επιτυχούς υποβοηθούμενης γονιμοποίησης ήταν περίπου 53%, ενώ όταν η ηλικία του άνδρα ήταν από 36 έως 40 ετών, το ποσοστό έπεφτε στο 35%. Σε περιπτώσεις που ο σύντροφος της γυναίκας είχε ξεπεράσει την ηλικία των 40 ετών, το ποσοστό επιτυχίας δεν ξεπέρναγε το 13%!

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, τα περισσότερα ζευγάρια, επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά εφόσον πρώτα τακτοποιηθούν οικονομικά, πράγμα που σημαίνει, συνήθως, ότι έχουν και μεγαλύτερη ηλικία από ότι είχαν οι επίδοξοι γονείς στο παρελθόν. Οπότε τα βιολογικά τους ρολόγια έχουν αρχίσει να φθίνουν.

Οι επιστήμονες, κατανοώντας την αναγκαιότητα που υπάρχει για πιο σαφή συμπεράσματα, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνουν ότι, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες επί του θέματος.